ijobs.dk vejen til jobbet

ijobs.dk er et avanceret værktøj som hjælper dig med at skrive din jobansøgning. Du får inspiration og gode råd - og så kommer din ansøgning ud på papir eller fil, lige til at sende til din kommende arbejdsplads. Kvit og frit!

Sådan skrives en jobansøgning

Hvad skal en jobansøgning indeholde og hvordan ser strukturen ud. Find eksempler i denne artikel.

Tips, tricks og faldgruber

Ansøgningen er "ansigtet" på din jobansøgning. Hvor CV'et ser tilbage på dine hidtidige meritter, er ansøgningens rolle at motiverer, hvorfor du netop har forelsket dig i det job du søger.

Ansøgningen er derfor central og selvom du ikke er den store forfatter, så kan du ved at kende et par basale regler, sagtens slippe af sted med at skrive en god ansøgning.

Her er et par grundregler:

  • Din ansøgning skal helst kunne være på en, maksimalt halvanden A4-side
  • Først og fremmest skal din ansøgning være overskuelig og let at læse. Husk mange, men korte afsnit, med korte klare sætninger

Her har du et par af de grundlæggende spilleregler for, hvordan en ansøgning kan bygges op.

  • Husk brevhovedet. Brevhovedet består minimum af virksomhedens navn og adresse, men husk også dit eget navn, adresse og telefonnummer og dato
  • Overskrift. Her kan du enten skrive navnet på den stilling du søger eller bruge linien til at sælge dig selv i få ord. For eksempel: "IT-Supporter med stor erfaring søger nye udfordringer i stillingen som..." eller "omsorgsfuld skolelærer ønsker at tage næste skridt som..."

Ansøgningens struktur

Indledning
Din indledning skal sætte scenen. Fortæl fx ganske kort, hvordan du er blevet opmærksom på den ledige stilling. Søger du uopfordret er det en god ide meget kort at nævne, hvorfor du søger hos netop denne virksomhed.

Generelt er det en god ide kort, at afrunde det indledende afsnit med en motivation for ansøgningen.

Her er et eksempel: "Jeg har med stor interesse læst Deres jobannonce på Internettet og mener jobbet tilbyder en enestående mulighed for, at kombinere mine mange erfaringer med bl.a. lagerstyring med min store indsigt i transportsektoren. Kort sagt synes jeg jobbet lyder rigtigt spændende."

Generel motivation
Husk at læseren af din ansøgning skal kunne forstå, hvorfor du søger. Hvorfor er det du er interesseret i netop denne stilling? Du kan fx nævne kort hvad det er for nogle helt specielle kvalifikationer eller erfaringer du har som gør dig til den ideelle kandidat.

Husk altid at skrive din ansøgning ud fra en positiv synsvinkel. Genbrug aldrig gamle ansøgninger, men hent gerne inspiration og udvalgte afsnit fra de ansøgninger du tidligere har skrevet. En erfaren læser af ansøgninger kan mærke hvis du ikke virker oprigtigt interesseret.

Besvarelse af de krav der opstilles
Du er nu nået til en central del af din jobannonce. Du skal til at tage stilling til de krav virksomheden opstiller til stillingen. Virker disse uklare, er det en god ide at kontakte virksomheden for at få afklaret hele jobbet.

Din opgave er at vise virksomheden, at du matcher deres krav. En måde at gøre det er at bevise i ansøgningen at du tidligere har erfaring med aspekter der minder om opgaverne i stillingen.

En god ide er at skrive korte konstaterende sætninger og anvende dit CV som underbyggende bevis på det du påstår.

Efterlyses fx en erfaren sælger, vil følgende du fx kunne skrive således: "Gennem de seneste år har jeg fungeret som sælger og teamleader for to større danske virksomheder inden for samme branche som Deres. Jeg henviser til vedlagte CV for flere deltager"

Hvem er du
Du har nu motiveret din ansøgning og fortalt om hvilke erfaringer du har der er relevante for jobbet. Men du mangler at vise virksomheden hvem du er. I dette afsnit er det svært ikke at falde i og slynge om sig med store ord og floskler. Tænk dig derfor om før du skriver.

Du skal forsøge at bevise i hvilke situationer du har opnået noget ekstra ved at være den du er. Et eksempel: "Som leder har jeg flere gange haft ansvaret for indførelsen nye projekter. I disse sammenhænge opfattes jeg som resultatorienteret, ansvarsdelegerende og fokuseret."

Afrunding
Afslutningen på ansøgningen skal være kort. Du har her lejlighed til at opsummere de kvalifikationer, som er de mest væsentlige i forhold til jobbet.

Du bør endvidere fortælle, at du står til rådighed for yderligere uddybning af ansøgningen.

Eksempel: "Jeg ser frem til et personligt møde, hvor jeg får lejlighed til at uddybe ovenstående."

Artikler, billeder og grafik på dette site stammer fra ijobs.dk, wikimedia.org eller FreeDigitalPhotos.net.
Materialet må ikke gengives uden skriftlig tilladelse fra ijobs.dk eller ophavspersonen.